Vitrosens Biotechnology Center

At the office design of the Vitrosens Biotechnology Center in Ümraniye, Salt produces solutions to the spatial limitations of the existing space.

The first local building of Vitrosens Biotechnology Center is located at the center of the industrial and mass production area, which is in Istanbul / Umraniye. Due to the multifunctional building has an adaptable and expandable character, it was aimed to build a vibrant and homogenous relation between production and office parts in the design process of layouts and interior.

The vertical (sectional) layout of the building;
Ground floor: Information desk, waiting area, meeting room, offices, and logistic operation area.
1st floor: Production
2nd floor: Research and development labs
3rd floor: Executive and open offices, recreation area
4th floor: Cafeteria
Basement floor: Warehouse and operation.

The design process of the venue has started with focusing on finding the solutions for spatial limitations. Contrary to the single facade with daylight and low ceiling height, the priority of design is composing spaces which spacious and natural light dominant. Thus, the layout plan was supported with glass walls in casting the light through the darkest points of offices. Despite the minimal and refined design attitude adopted at the general scope, waiting and kitchenette areas were fictionalized in dynamic, inviting and comfortable senses.

The handcrafted display area was designed in a semi-permeable structure. It made maximum use of the natural light filtered through the corridor connecting the reception and waiting area, which is the only illuminated facade of the space. The disadvantage of reverse lighting at the showroom unit has turned into a pleasant space that allows various light shadow plays during the day with its partial solid and void surfaces.

It has aimed to reflect the corporate identity in interior design; Innovative, contemporary, hygienic, progressive, spacious, and minimalist phenomena, supporting corporate identity, have been achieved by using them in precise forms and simple rhythms, together with the material, colour choices and created light games.

Intense colours were used to increase the perception of depth and spaciousness in the horizontal perspective (ceiling and some partial walls), and light colours were used vertically. The reflective and expanding materials such as metal sheets were used to minimize the narrowness of space.

A continuous linear light that guides the user around the whole space has been set up on the 3rd floor entrance axis. The management offices, open offices, and social areas on this floor are separated from each other with different materials, colours, and light directions used both on the floor and ceiling.

It is focused on taking advantage of maximum natural light on the 3rd floor, as on the ground floor. Linear joinery was placed in private offices on the floor's inner facades without preventing privacy, and light slits were created to allow natural light to reach the common work area. Thus, bright space is provided for open office users.

Tags:

Related Content: