Geneviève-de-Gaulle-Anthonioz School Group

TR

Atelier Aconcept designed a circular movement for a school complex in L’Haÿ-les-Roses (Greater Paris), France.

Groupe Scolaire Geneviève-de-Gaulle-Anthonioz, is a programme consisting of ten nursery classes, fifteen elementary classes, a dojo and a gymnasium, with a total floor area of 4,700 m2.

The new Geneviève-de-Gaulle-Anthonioz school complex is an urban landmark and a landmark building with a sober, contemporary architectural style, providing the municipality of L’Haÿ-les-Roses with a dynamic gateway to the town.

At the heart of an urban redevelopment programme, the facility is developed in a circular pattern. The extension of the ground floor terrace, in harmony with the curves of the building, provides a high-level recreational area and a natural separation between the elementary and nursery schools.

The interplay of these rounded shapes has made it possible to create areas of roofing with light vegetation, offering local residents an attractive view of this fifth facade.

To create two contrasting atmospheres between inside and outside, two-tone matt and reflective metal cladding punctuates the streets bordering the project, while inside, a concrete finish gives privacy to the spaces.

The building has a green roof and a rainwater recovery system, low-energy lighting and communal heating, all of which are sustainable and perfectly controlled environmental solutions. A 50-space underground car park completes the scheme.

Tags:

Related Content: