The Aesthetic of the Unfinished

The restoration project of Sala Beckett preserves substantial elements of the existing space in an effort to “adapt the building to its new use without banishing its ghosts”

A cultural space designed by Flores & Prats opens in Barcelona; it is characterized by extraordinary vivacity and a surprising relationship with history which tends to redefine the theme of architectural restoration. The new Sala Beckett, opened in November 2016 in Poblenou, in the Sant Martí district, is dedicated to theatre, experimentation and training. This place for meeting and creativity found a space in the headquarters of the old Peace and Justice cooperative (Pau i Justicia). The design by architects Ricardo Flores and Eva Prats reflects the dense memories profoundly rooted in the culture of the historical industrial district, which had already undergone significant changes for the 1992 Olympics and has now become vibrant due to the presence of numerous artists and creative talents.

The design stems from the spatial and decorative qualities of the existing building, a part of the identity assumed by the city of Barcelona at a time when the workers’ associations emerged along with their surprising capacity to create space for entertainment. Each significant element has been carefully collected, from the frames to the doors, the polychrome tiles, rose windows, the stratifications present in the masonry fabric and the plasterwork. The design process included an in-depth study of the environmental characteristics, identified and developed through numerous drawings and detailed study models.

Sala Beckett,  Flores & Prats, XXI Architectre Magazine

The building is located at the intersection of Carrer de Pere IV and Carrer de Batista, in the heart of Poblenou. The corner opening in the façade makes the activities carried out on the inside visible and accessible. Most of the rooms located on the ground floor are used for public activities and this establishes a relationship of continuity with the urban fabric. Immediately after the entrance visitors come upon a welcoming, almost domestic setting. People can get a drink at the bar or sit in the restaurant while waiting for the performance to start, or they can sit on the benches or visit the box office to buy a ticket.

Site plan
Ground floor plan
Mezzanine floor plan
First floor plan
Second floor plan
Sections

Characterized by high spatial articulation and surprising vivacity, the ground floor also has rooms that are not accessible to the public, such as offices and changing rooms for the performers, connected to the main performance area by a peripheral corridor that allows them to enter the stage from different points and thereby to accommodate the various stage structures planned in this room for 200 people. Rehearsal rooms are located on the first floor along with another larger room, the former ballroom, which can be used both as a workshop and as a second space for performances. Other rehearsal rooms and service areas are found on the second floor.

The light that filters from above through a skylight into the entrance area gives rise to the complexity of the spaces and delivers a sense of unity to the whole building, gently reaching down to the ground floor. Here, in the lobby of the old cooperative, it guides the public towards the performance areas.

“The ruinous state in which we encountered was of interest, not because we wanted to restore it, but rather to take the ruin forward and make it a participant, with its unfinished character of superimposed periods, in a new reality that would continue to be updated on this foundation. (...) The challenge of the project is therefore to adapt the building to its new use without banishing its ghosts.” Flores & Prats

Tags:

Related Content: